Gaudeix del Nadal sense excessos: com tenir cura de l’alimentació durant les festes

El Nadal és, sens dubte, una de les èpoques més esperades de l’any. Arriben els retrobaments familiars, les sobretaules infinites i els àpats que es converteixen en autèntiques celebracions. I és que gaudir d’una bona taula i d’una companyia millor és un dels grans plaers de la vida.

Ara bé, entre dolços, salses i brindis, és fàcil deixar-se emportar i acabar les festes amb una sensació de pesadesa o amb l’energia més baixa del que és habitual. Per això, a MGC Mutua volem compartir alguns consells per viure aquestes dates amb salut, equilibri i, sobretot, amb gaudi.

Assaborir amb consciència

Menjar bé per Nadal no significa renunciar als plats tradicionals, sinó gaudir-los amb moderació i atenció. Escoltar el cos i menjar a poc a poc són gestos senzills que marquen la diferència. Sovint, més que la quantitat, el que ens passa factura és la rapidesa amb què mengem.

Preparar el cos abans de les festes

Durant els dies previs, mantenir una alimentació equilibrada –rica en fruites, verdures, llegums i peix– ens ajuda a arribar amb l’organisme més regulat i menys propens als excessos. També convé no presentar-se als àpats festius amb gana extrema: una amanida, un iogurt amb fruita o una crema lleugera abans de sortir de casa són suficients per arribar amb més serenitat a taula.

Petits canvis a la cuina

Podem cuidar allò que mengem sense perdre el sabor ni la tradició. Substituir la mantega per oli d’oliva, reduir la sal i el sucre, o apostar pel forn en lloc del fregit són opcions que sumen salut sense restar plaer.

A més, els productes de temporada –com les carxofes, els cítrics, els peixos blancs o el marisc– ens permeten preparar plats equilibrats, frescos i molt festius.

Dolços i brindis, amb moderació

No cal eliminar les postres típiques: un bon torró artesà o unes neules de qualitat poden tenir el seu lloc en un menjar equilibrat si els gaudim sense excés. I pel que fa a les begudes, un brindis amb vi o cava sempre és benvingut, però convé alternar-ho amb aigua i evitar els refrescos ensucrats.

Mantenir-se actiu també és celebrar

Després dels àpats, fer una passejada, jugar amb els nens o moure’s una mica ajuda a afavorir la digestió i a mantenir l’equilibri físic i emocional. I si algun dia ens excedim, no cal compensar-ho amb dietes estrictes: només cal reprendre la rutina saludable, prioritzant els aliments frescos i naturals.

Cuidar-se també és gaudir

El Nadal és temps de compartir, gaudir i agrair. Menjar amb atenció, sense presses i amb gratitud és una manera de tenir cura de nosaltres mateixos i dels que ens envolten. Aquest any celebrem la vida amb equilibri i salut, per començar el nou any amb energia, benestar i alegria.